Login

Register

Login

Registreer

Ben jij klaar voor het leven?

Het eerste dat we onze leerlingen in het karate aanleren is onze aandacht stand, ook wel onze stevige stand. Deze leren we als eerste aan omdat het volgens mij een hele moeilijk stand is om onder de knie te krijgen.

Het klinkt zo simpel: Ga rechtop staan, borst vooruit, schouders recht, vuisten een beetje voor je lichaam en blijf stil staan. En zorg dat je blijft opletten. Dat klinkt misschien makkelijk…Maar is het dat ook als je het een volle minuut moet volhouden….of twee minuten…of misschien wel een hele les?

Toch niet zo makkelijk!

In de haastige wereld waarin we nu leven met afleidingen overal om ons heen, lijkt het erop dat veel van ons zijn vergeten hoe we kunnen stilstaan of stil kunnen zitten en het onszelf toestaan de wereld tot ons te laten komen. Jammer want zonder deze concentratie is het haast onmogelijk om te leren, en verbeteren van onze vaardigheden is zo haast onmogelijk geworden.

Klaar voor alles!

Wanneer je in staat bent om een goede stevige stand te laten zien, laat je direct aan de wereld om je heen zien dat je geest de controle heeft over je lichaam. Wanneer je het gevoel de baas kunt blijven dat je moet wiebelen, praten, krabbelen of even aan je haar te zitten, laat je zien dat jij de baas bent over jezelf.

De basis van dit soort zelfcontrole is ook de basis van het karate. Denk er maar eens over na, wanneer je jezelf niet onder controle kunt houden als er geen consequenties aan vast zitten, hoe kan je dan jezelf onder controle houden als het echt gevaarlijk is?

Dus, gebruik je stevige stand overal waar je bent. Op school, bijvoorbeeld door in de klas rechtop te zitten, met je handen op je tafel voor je, met volle aandacht voor de leraar.

Wanneer je ‘s-avonds aan tafel zit tijdens het eten, probeer dan eens stil te zitten en goede manieren te gebruiken, (bijvoorbeeld eten met je mond dicht)  en luister aandachtig naar waar je familie over praat. In plaats van slungelig, hangend met je eten te spelen of met je stoel te wiebelen.

Gebruik een stevige stand overal om je heen, wanneer je naar de film gaat of wanneer je op het strand bent, wanneer je gaat winkelen…Overal!

En onthoud, wanneer je klaar bent voor alles, krijg je er ook meer voor terug!

Isshoni Karate gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren.