Login

Register

Login

Registreer

Het is ongelooflijk hoe hard kleine kinderen kunnen stoten of trappen tijdens de les wanneer je naar ze kijkt…En hoe zacht en stil ze worden wanneer je niet kijkt! Ja….ze houden van aandacht!

Oudere kinderen (en veel volwassenen) zijn niet anders. Ze werken hard wanneer ze in de gaten hebben dat er iemand naar ze kijkt en die ze af en toe aanmoedigen, maar wanneer ze even alleen moeten oefenen, dan verdwijnt de motivatie om je best te doen als sneeuw voor de zon.

Dit is een steeds weer terugkerende uitdaging voor trainers…en ouders. Hoe leer je een kind dat je best doen belangrijk is? En dat je alleen het beste uit jezelf kunt halen als je altijd hard werkt, ook wanneer niemand naar je kijkt. Ik probeer kinderen dit altijd op de volgende manier uit te leggen.

  • Als ik alleen SOMS gezond eten eet, word ik dan gezond? NEE.
  • Als ik alleen SOMS goed studeer, haal ik dan goede cijfers? NEE
  • Als ik alleen SOMS aardig ben tegen andere mensen, krijg ik dan vrienden? NEE
  • Als ik alleen SOMS mijn kamer opruim, zijn mijn vader en moeder dan blij? NEE
  • Als ik alleen SOMS mijn best doe, word ik dan de beste? NEE

Meestal zien ze al snel het patroon voordat ik ze wijs op de belangrijkste regel….Het geheim van succes, is ALTIJD je best doen. Zelfs wanneer niemand kijkt, wanneer er geen beloning is of wanneer je moe, bang, hongerig of bedroefd bent,…..ALTIJD

Dat is ook de reden waarom ik weleens aarzel wanneer ouders van nieuwe leden komen vragen of hun kind direct kan inschrijven voor de lessen en ik het gevoel heb dat het meer voor het gemak van de ouders is. 

Ze denken dan vaak dat karate alleen voor de lol is. Dat karate alleen een sport activiteit is en niet een manier van leven. Ze denken dat karate SOMS is. Maar karate is juist ALTIJD. 

Isshoni Karate gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren.